joi, 26 aprilie 2012

Chutney de rosii si mere






Cum am promis, revin cu reteta de chutney de rosii si mere.

Chutney-ul este o combinatie de fructe/legume cu condimente, zeama de lamaie/otet si zahar, fierte mai mult timp; aceasta bunatate este specifica sudului Asiei.
Pentru varianta pregatita de mine am ales rosii si mere, iar din cantitatile de mai jos am umplut 2 borcane.


200 de grame de ceapa - am curatat-o si am tocat-o la robot impreuna cu 3 catei de usturoi. Am curatat merele, rezultand o cantitate de 250gr, pe care am dat-o si pe ea la robot. Am oparit 600gr de rosii pentru a le curata mai usor de pielita, am tocat doua in bucati mai mari iar pe celelalte le-am dat tot la robot pana au ajuns pasta. 


Am pus totul in oala, am tocat si pus deasupra doi ardei iuti, o lingura mustar boabe, 175 ml otet de vin rosu, 120gr de zahar brun si am dat focul mare pana a inceput sa fiarba. 


Am micsorat flacara si am lasat la fiert, amestecand din cand in cand, pana a scazut compozitia si s-a legat. A durat aproximativ 1 ora si jumatate. Am sterilizat borcanele, le-am umplut cu compozitia fierbite apoi, dupa ce s-au racit, le-am dat la frigider.

Amestecul se poate servi pe felii de paine, cu cascaval/ceddar ras deasupra si date putin la cuptor, cat sa se topeasca cascavalul.






marți, 24 aprilie 2012

Tortilla cu pui tikka si chutney de rosii si mere






Din bucatile de pui tikka ramase de duminica si cateva foi de tortilla pe care le-am cumparat de curand m-am hotarat sa fac aseara niste gustari mici, care sa mearga ca aperitiv la un film. Felul principal ramane popcornul :).

Si ca sa nu fie prea simple am facut un chutney de rosii si mere. Reteta mi-am dorit de mult sa o incerc.
Dupa cele 2 ore in care a fost acesta gata, am taiat foile de tortilla in fasii (cam 3 la fiecare bucata), iar acestea, la randul lor, in forma de triunghiuri mai miciBucatile de tortilla le-am pus la cuptorul cu microunde pentru 50 secunde dupa care le-am scos si le-am asezat pe o farfurie.
 Am pus cate o lingurita cu varf de chutney apoi bucatile de pui tikka. Pe acestea le-am taiat in fasii subtiri sau bucati mai mici pe care le-am incalzit nitel intr-o tigaie non-aderenta cu capac inainte de a le aseza peste chutney.

Intr-un vas am amestecat o ceasca de iaurt gras cu un castravete verde curatat si maruntit la robot si am completat cu cateva frunze de coriandru tocate marunt. Din aceasta compozitie am luat cate jumatate de lingurita si am picurat deasupra bucatilor de pui. Totul a fost un amestec exploziv de gusturi care a incantat la maxim papilele.








duminică, 22 aprilie 2012

Pui tikka-masala






M-am mirat ca acest fel de mancare este numit "a true British national dish" dar am auzit ca sosul masala ar fi de fapt specific englezesc si doar puiul tikka provine din meniul indian. Se poate sa fie zvonuri, nu se cunosc originile acestui fel cu claritate.

Dar asa nu m-a impiedicat sa-l incerc si eu acasa asa ca cina din seara asta mi-am condimentat-o din plin.

Pentru pui tikka am curatat si am zdrobit 3 catei de usturoi, pe care i-am pus intr-un vas. La acestia am adaugat o lingura ghimbir dat prin razatoare, am adaugat boia de ardei iute o lingura, piper cayenne, sare si piper proaspat macinat. Am completat cu chimen si coriandru boabe, sfaramate in mohar (cate o lingura din fiecare).


Jumatate din amestecul de condimente l-am pus peste o lingura ulei de masline, 2 linguri de iaurt si zeama de la o lamaie, am amestecat si am adaugat 2 bucati piept de pui mai marisoare, taiate fasii, lasand totul la frigider peste noapte (trebuie lasat minim o ora). Cand e gata marinat se poate praji sau gati la gratar. Eu am preferat sa-l fac jumatate la tigaia grill si jumatate prajit.


Pentru sosul masala se foloseste cealalta jumatate de condimente, care se caleste 1 minut intr-o lingura de ulei (condimentele le-am completat cu o lingurita de praf de garam masala, fulgi de chili, putina nucsoara si semintele din 4 teci de cardamon zdrobite), am adaugat o lingura de unt, o ceapa mare tocata marunt, o conserva de rosii in sos (rosiile maruntite), un baton de scortisoara, putin zahar si cateva linguri de iaurt gras.


Am lasat sa fiarba pana a scazut sosul si s-a ingrosat putin apoi am adaugat puiul tikka.

In acest timp am fiert orez cu putina pudra de curry (pt culoare) si am pus si cateva boabe de mazare. Daca aveti sofran, inlocuiti curry-ul cu cateva fire sau puteti lasa orezul simplu. Eu am uitat de sofran, asa ca sta cuminte in continuare in debara.

Puiul merge de minune cu acest orez; am completat inainte de servire cu putina zeama de lamaie si coriandru tocat.







joi, 19 aprilie 2012

Piept de pui cu sos de mustar






Pentru ca mi s-a pus pata pe pui si nu mai pot sa-l mananc la gratar sau la cuptor, simplu, mi-am zis sa incerc sa-i mai schimb gustul cu alte arome, cea de mustar fiind mai la indemana astazi.

Asa ca am luat doua bucati de piept de pui (cam 700gr), l-am taiat fasii si le-am condimentat cu sare si piper. Intr-o tigaie am calit in foarte putin ulei 3 cepe mari, taiate solzisori si am adaugat bucatile de piept de pui peste ele. 


Le-am lasat vreo 10 minute sa se patrunda, le-am transferat intr-un vas de iena, am adaugat 200gr de vin alb2-3 linguri de mustar boabe apoi am bagat vasul la cuptorul incins la 180grade, pentru aproximativ o ora. Am scos vasul din cuptor, am adaugat galbenusurile de la doua oua, batute bine, am amestecat si am mai lasat la cuptor pentru 5-7 minute.


 Alaturi am completat cu un piure, dres cu lapte si unt.





miercuri, 18 aprilie 2012

Paine simpla







M-am gandit, intr-un final, sa incerc sa fac paine si sa nu mai stau dupa cele doua felii ramase din cea cumparata de la magazinul din colt.
Ingredientele le aveam deja in casa, nu mi-a fost prea greu sa trec in bucatarie si sa pun lucrurile cap la cap.


Am folosit 600gr de faina, pe care am cernut-o intr-un bol mai mare si am amestecat-o ulterior cu o lingurita de sare (drojdia nu trebuie sa intre in contact direct cu sarea). In mijloc am facut o adancitura si in ea am pus o lingurita de zahar25gr de drojdie (fix un pachetel mic), putin ulei si putina apa in care dizolvam drojdia. Turnam apoi apa calduta care a mai ramas, pana la 350-400 ml, si amestecam usor. Dupa ce se framanta se acopera cu un prosop curat si se lasa sa creasca o ora intr-un loc mai cald. 




Cand a crescut am uns cu ulei planseta de lucru am impartit aluatul in doua bucati pe care le-am transformat in doua suluri la fel de lungi cat tava de copt. Acestea le-am invartit unul in jurul celuilalt, le-am pus in tava si aluatul a mai stat 10 minute acoperit cu un prosop. Tava a fost initial unsa cu putin ulei si tapetata cu faina. Cuptorul a fost incins la 180 grade si am lasat paine la copt timp de 40 de minute.


A iesit pufoasa si crocanta, numai buna de uns cu crema de ciocolata si papata in prima ora dupa ce am scos-o de la cuptor.







vineri, 13 aprilie 2012

Prajitura cu piscoturi si crema de branza






Pentru Paste am de gand sa pregatesc ceva dulce, prima optiune fiind o prajitura cu piscoturi si crema de branza pe care am testat-o de curand. Pentru acest desert m-am inspirat din reteta de tiramisu, doar am schimbat cateva ingrediente pe ici pe colo.

Am cumparat un pachet de piscoturi din care am folosit mai putin de jumatate; am pregatit si o cana de cacao fierbinte, pe care am baut-o aproape toata. Un sfert din ea am lasat la racit si l-am folosit la inmuiat piscoturile.

Crema de branza a fost facuta dintr-un amestec de 2 cutii de 250gr branza Lacteea, 100gr de crema de branza cu smantana, o cutie de lapte condensat si doua linguri de iaurt gras. Din aceasta crema am intins un strat foarte subtire la baza unui vas, deasupra am adaugat un strat de piscoturi, apoi un strat de crema, iar unul de piscoturi si la final ultimul strat de crema.



Piscoturile le-am inmuiat usor in cacao inainte de a le folosi, doar pe o parte (cea fara zahar) si au fost asezate cu partea de zahar in jos.

Am acoperit prajitura si am lasat-o peste noapte la rece. Cand a fost servita a doua zi, am pus deasupra fiecarei portii cateva linguri de sos de fructe.
Acesta l-am obtinut amestecand o mana de mure cu doua de capsuni (cel putin injumatatite), o lingura de zahar. Le-am tinut pe foc aproximativ 3 minute, amestecand incontinuu.


Un desert lejer, de vara.






miercuri, 11 aprilie 2012

Mancarica de cartofi cu linte






O dupa-amiaza perfecta pentru aceasta gustoasa mancare nici ca am gasit. Merge si ca mancare de post, daca reusiti sa ignorati carnatii de casa.

Procesul de realizare nu e greu. Am tocat o ceapa mijlocie marunt si am pus-o sa se caleasca intr-o lingura de ulei. Patru cartofi rosii curatati i-am taiat felii, un morcov si un pastarnac, curatate si ele, pe primul l-am taiat rondele mai groase, pe al doilea l-am tocat marunt. Acestea se amesteca cu ceapa calita si se pun la fiert alaturi de foi de dafin. Cand au fost gata am adaugat o conserva de linte si am lasat sa mai fiarba putin. Am potrivit de sare si piper si am servit-o alaturi de rondele de carnati de casa, rumenite nitel pe ambele parti.






luni, 9 aprilie 2012

Orez cu legume






Am primit pachet niste pepene murat si mi-am zis sa-l insotesc cu ceva gustos, cum ar fi acest orez cu legume.

Am curatat un morcov si l-am dat pe razatoare, am curatat o ceapa si am tocat-o marunt, iar jumatate de ardei rosu l-am taiat cubulete.

Am incins 2 linguri de ulei intr-o tigaie si am calit ceapa. Cand s-a facut aurie am adaugat morcovul si doua linguri de bulion, am amestecat si am lasat sa se patrunda 2-3 minute apoi am adaugat putina apa si o cana de orez, spalat deja. Dupa 5 minute am rasturnat amestecul intr-o oala, am completat cu apa si am lasat sa fiarba.


In acest timp am curatat 2 cartofi mai maricei, i-am taiat cubulete si i-am adaugat in orez impreuna cu ardeiul rosu, am potrivit de sare si am lasat sa fiarba.
Cand a fost gata am adaugat piper si patrunjel tocat si am completat cu bucati zemoase de pepene murat.





sâmbătă, 7 aprilie 2012

Vita in sos de bere neagra






In amintirea dupa-amiezelor din Dublin am pregatit aceasta reteta de vita cu bere, mai ales ca imi faceau cu ochiul vreo doua sticle de Guinness din frigider.

Am curatat de pielite si am taiat cubulete antricotul de vita (aproximativ 600gr). Am curatat si tocat pestisori o ceapa mai marisoara, am curatat si taiat cuburi mai mari un morcov si am calit toul intr-o tigaie in care s-au incins 2 linguri de ulei. Cand ceapa s-a patruns am adaugat 3-4 catei de usturoi zdrobiti, cubuletele de vita si le-am lasat cam 10 minute pe foc, amestecand din cand in cand.



Am transferat compozitia intr-un vas de iena, am potrivit de sare, piper, am completat cu 2 sticle de bere Guinness, doua maini de hribi inghetati, am acoperit cu folie de aluminiu si am dat la cuptor la 180 grade, unde a stat cam 2 ore-2 ore si jumatate.

Se poate servi cu piure, cartofi natur sau chiar cu bulete de cascaval, cum am facut eu.





joi, 5 aprilie 2012

Mic-dejun



Si pentru ca unele idei de mic-dejun vin greu, va propun una dintre urmatoarele variante, pregatite saptamana trecuta:

Lapte cu fructe deshidratate

Am amestecat stafide cu felii de banana, kiwi, papaya si ananas. Peste ele am adaugat o cana cu lapte cald amestecat cu putina miere.



Tartine cu branza de capra si ansoa


Feliilor de paine prajita le-am picurat putin din uleiul in care au fost conservate file-uri de ansoa, am adaugat cate o bucata de branza de capra si un file de ansoa deasupra. Merge si cu tofu ca inlocuitor pentru branza de capra.



Oua-ochiuri de prepelita cu sunca si spanac


Spanacul inghetat l-am pus sa se caleasca alaturi de o lingura de ulei. Cand s-a dezghetat complet am adaugat putin lapte, sare si l-am lasat inca vreo 20 de minute.
Ochiurile le-am pregatit in tigaia de teflon, fara ulei, sunca taiata cubulete a fost si ea perpelita putin alaturi de ochiuri si felii de ciuperci.





duminică, 1 aprilie 2012

Si...din nou cheesecake






V-am zis eu ca voi reveni asupra retetei, cu o alta incercare, si m-am tinut de cuvant.
Am achizitionat cateva cutii de lapte condensat si aceasta este una din retetele pe care le-am incercat cu noul ingredient, de fapt chiar prima.

Am maruntit intr-o punga, cu melesteul, 140gr de biscuiti digestivi; nu i-am facut foarte fin, lasand si bucatele un pic mai mari. I-am amestecat cu 100gr de unt topit si am pus totul intr-o tava, presand usor.
Separat am combinat o cutie de crema de branza de 200gr, 250gr de crema de branza proaspata si 400gr de lapte condensat. Am turnat peste blatul de biscuiti, am acoperit cu staniol si am dat la cuptor pentru o ora, la 170 grade.




Pentru motul de fructe am avut cateva mure inghetate pe care le-am amestecat cu gem de fructe de padure; proportia este de 1:1 dar se poate varia.
Un deliciu!





Bors de fasole






Borsul de fasole este mancarea mea preferata si era raspunsul standard pe care il dadeam, studenta fiind, la intrebarile puse de mama: "Ce vrei sa-ti pregatesc cand vii acasa?" sau "Ce iei la pachet?"

Nu e greu de pregatit si, pentru mine, satisfactia a fost mare. Am  tocat marunt o ceapa si am calit-o intr-o tigaie, cu putin ulei, pana a devenit aurie. Am adaugat un morcov si doua bucati de pastarnac taiate rondele, o lingura de bulion, o rosie fara pielita si tocata marunt si am mai lasat 5 minute pe foc.

In acest timp  fasolea a fost spalata si am pus-o sa dea un clocot, doua, intre timp schimbandu-i si apa.
Am adaugat peste ea legumele calite, apa, sare si am lasat-o sa fiarba. Pentru a grabi procesul, am completat cu putin bicarbonat de sodiu (sfat de la o vecina, care tare bine mi-a mai prins). Spre final, cand fasolea a fost fiarta, am completat cu apa, am adaugat cam jumatate de litru de bors la 4 litri de ciorba (depinde de gust), taitei (mie imi place sa fie mai subtire borsul), o crenguta, doua de cimbru uscat si am mai lasat-o pe foc pana au fost gata taiteii.

A mers de minune cu patrunjel tocat si marar, ceapa verde si un colt de paine.