duminică, 30 octombrie 2011

Crema de fasole



Pentru ca uneori mai stam prost cu timpul, am incercat o reteta rapida de crema tartinabila. Rapida pentru ca aveam conserva in camara :D

Am mixat intr-un blender 200gr de fasole albă cu zeama de la o lamaie, 1 catel de usturoi, o lingura de patrunjel maruntit, 2 linguri ulei de masline. Daca vi se pare prea groasa puteti sa mai adaugati putina apa (o lingura).

Am servit-o pe felii de paine prajita, unele unse cu un usturoi injumatatit.


O alta optiune:

Pentru o mica variatie a retetei de crema de fasole, am adaugat la 200gr de fasole aceeasi cantitate de naut si am mixat.
Am ras jumatate de coaja de lamaie si am adaugat sucul de la o lamaie apoi am pus totul peste fasole si naut, am adaugat un catel de usturoi, o lingurita de chimion prajit si macinat si 50 ml de iaurt. Am mixat din nou, am asezat pe o farfurie si am ornat cu putina coaja rasa de lamaie.





sâmbătă, 29 octombrie 2011

Varza murata cu orez si carnati






In asteptarea lui decembrie, cu miros de tochitura si mamaliguta, de varza si castraveti acri, am hotarat sa-mi alin sufletelul cu ceva bun.
Am gasit ratacita prin frigider niste varza murata (impresia mea este ca s-a ratacit intentionat) si, ca sa termin repede cu ea, am facut-o la cuptor cu niste carnati de casa, de la garnita cum s-ar zice.



Varza murata se taie marunt, alaturi de 2 cepe pestisori. 500gr de orez se spala si se amesteca cu varza, ceapa si 300 gr masline negre. Se adauga sare, piper si se pune compozitia intr-un vas roman (inmuiat inainte 20 de minute in apa), se acopera cu apa dupa care se baga la cuptor pentru o ora.

Se scoate din cuptor, se adauga carnatii (vreo 3) taiati bucati, se amesteca si se baga din nou la cuptor pentru inca 50 de minute.
Mamaliguta si muraturile merg perfect cu aceasta mancare.





sâmbătă, 22 octombrie 2011

Furnici in copac






Inspirata din doua retete pe care le-am combinat sau, mai bine zis, am pastrat ce mi-a placut din ele si am combinat, a iesit un delicios fel de mancare.

Ca ingrediente am folosit 300gr carne tocata (amestec), 5 ciuperci urechi de lemn uscate, o legatura ceapa verde, 2 lingurite de ghimbir, 2 catei de usturoi, 2 ardei iuti, 2 linguri sos de soia light, 2 lingurite ulei de susan, jumatate de ardei gras rosu.


Carnea tocata am amestecat-o cu sosul de soia si o lingurita de ulei de susan si am pus-o in frigider; ciupercile urechi de lemn le-am pus la inmuiat intr-un castron cu apa. Am tocat marunt ceapa verde, jumatatea de ardei rosu, ardeiul iute si usturoiul.

Am incins in wok lingurita de ulei de susan ramasa si am calit legumele, o data cu ghimbirul si ciupercile. Dupa un minut am adaugat si carnea tocata si am calit totul cam 15-20 minute, pana s-a desfacut carnea in bucati mici.



Taiteii vermicelli i-am pus la inmuiat in apa fierbinte si, dupa ce s-au inmuiat, i-am adaugat in wok si am amestecat bine. Se mai pot adauga cateva lingurite de sos de soia, dupa gust.





duminică, 16 octombrie 2011

Tarta de cartofi






Se iau 5-6 cartofi, se spala bine (vor fi gatiti cu tot cu coaja), se pun in staniol fiecare alaturi de 1 catel de usturoi si se pun la cuptor pentru 40 de minute. Cand sunt gata se strivesc cu furculita, alaturi de usturoi.

Se adauga o ceapa mare tocata marunt, 4 linguri smantana, 2 linguri ulei, piper (eu am pus mai mult), sare, o lingurita cu varf de cimbru tocat si o lingurita nucsoara. Se amesteca bine si se pune compozitia intr-o tava termorezistenta unsa cu unt. Deasupra se rade parmezan (optional, eu nu am pus) si se da la cuptor pentru jumatate de ora.




sâmbătă, 8 octombrie 2011

Cheesecake






Prima din multele incercari ce vor urma (sper):

Am topit un pachet de unt si l-am amestecat cu 200gr biscuiti simpli, zdrobiti. Am intins intr-o tava si am dat la frigider vreo 10-15 minute pentru a se intari.


Separat am amestecat usor 200gr marscapone cu 200gr quark cu vanilie si 2 oua. Se poate adauga crema de cafea pentru aroma (50ml).


Am pus crema peste blat si am dat o ora la cuptorul incalzit deja la 150grade.
Cand e gata, se da la frigider si se tine 3-4 ore inainte de a servi.


Am completat cu dulceata de fructe de padure.

Sfat: Daca prinde a se rumeni deasupra, acoperiti tava cu folie de aluminiu. Eu voi retine pentru urmatoarea incercare ;)



vineri, 7 octombrie 2011

Salata cu sos de telemea si hrean






Pentru aceasta dupa-amiaza de toamna am facut o salata de legume: rosiile, ridichile, castravetii si ceapa verde le-am tocat mai mici.

In locul otetului balsamic (pe care l-am terminat) am ales un sos alb format din: iaurt 145gr, 2 lingurite pasta de hrean, 25gr telemea de vaca, pe care l-am amestecat cu legumele.
Am fost tentata sa adaug niste usturoi dar m-am gandit ca prea exagerez cu asta micu'.