vineri, 30 septembrie 2011

Tarta cu lamaie



Din aceeasi sursa de inspiratie a tartei de mere a iesit si cea cu lamaie.

Pentru aceasta am preparat mai intai aluatul, ingredientele fiind urmatoarele: 200gr faina, 75gr zahar, 100gr unt, 1 ou. Untul se mixeaza bine cu zaharul, se adauga oul si apoi faina, pana se incorporeaza.

Aluatul se intinde in tava de tarta, se impunge de cateva ori cu furculita ca sa nu se umfle, se acopera cu hartie de copt sa nu se arda marginile si se da la cuptor la foc mic 15 minute.


In acest timp se amesteca intr-o cratita 100ml suc de lamaie cu coaja rasa de la o lamaie, 110gr zahar, 100 gr unt si se pun la foc mic pana se topeste untul. Separat se bat bine 4 oua, se amesteca cu putina compozitie de pe foc pentru a se incalzi si apoi se toarna in cratita. Se lasa pe foc pana ce compozitia se ingroasa. Se toarna peste aluatul de tarta si se mai da la cuptor 10 minute.


Cand a fost gata, langa felia de tarta am servit si inghetata de vanilie.



sâmbătă, 24 septembrie 2011

Tarta cu mere






Reteta pentru tarta am testat-o de mai multe ori. Varianta de mai jos este cea finala (best of)

Am framantat un aluat din: 250gr faina, 50gr zahar, 220gr unt, 2 linguri lapte. Rezultatul l-am impartit in doua, prima parte am intins-o intr-o forma de tarta, pe care am dat-o la frigider, iar a doua am modelat-o fasii, pentru un aspect mai rustic.

Am curatat vreo 6 mere, le-am taiat cubulete si le-am pus la calit cu scortisoara si zahar, amestecand din cand in cand, pana a scazut un pic zeama lasata.
Am adaugat apoi merele in forma de tarta, am pus deasupra fasiile de aluat si am dat la cuptorul incins la 160grade vreo 30-40 minute. Am terminat-o de mancat intr-o singura zi ;)



duminică, 18 septembrie 2011

Crema de branza cu masline






Pentru o gustare rapida de dupa-amiaza mi-am adus aminte (in linii mari) de aceasta reteta postata pe net. Prea multa branza pentru gustul unora ;) dar a fost buna.

Doua maini de masline negre, fara samburi, le-am maruntit in robotul de bucatarie, am adaugat ceapa, branza si smantana dupa gust. Am potrivit de sare si piper si am servit pe paine prajita.




sâmbătă, 17 septembrie 2011

Mancare de ardei copti



Reteta a fost foarte rapida, am avut un borcan de ardei copti din comert.

Trei astfel de ardei i-am taiat fasii mai mici si i-am pus sa se caleasca 2, 3 minute intr-o lingurita de ulei alaturi de 3 catei de usturoi taiati rondele. Am adaugat o cutie de rosii decojite si taiate cubulete si sosul in care se aflau, am mai lasat putin pe foc, sa se intrepatrunda aromele apoi am potrivit de sare si piper.

Merge foarte bine si alaturi de cateva crutoane prajite sau la facute la cuptor.




duminică, 11 septembrie 2011

Quesadilla cu verdeata






Din piata am cumparat doua legaturi leurda, 1 legatura ceapa, cedar, cascaval, sunca, usturoi, smantana. Am mai avut nevoie de 4 lipii, sare, piper si ulei.

Ceapa si leurda le-am tocat marunt si le-am calit 5 minute intr-o lingura de ulei. In acelasi timp in alta tigaie am calit sunca taiata cubulete. Am amestecat sunca cu legumele, am adaugat cascavalul taiat cubulete si tigaia a mai stat 1 minut pe foc.



Intr-o tigaie antiaderenta am pus o lipie si am tinut-o pe foc pana a devenit putin crocanta, am inlocuit-o cu alta peste care am adaugat compozitia de mai devreme, am acoperit cu prima lipie si le-am lasat inca 3-4 minute acoperite cu un capac.

Se scot pe o farfurie si se portioneaza in sferturi; foarte bune cu sos de smantana cu usturoi.


Reteta auzita din vecini ;)




sâmbătă, 10 septembrie 2011

Risotto de primavara






Nu sunt fan orez, asa ca m-am gandit sa-i dau o alta infatisare, amestecandu-l cu legume.


Un morcov si doua bucati de pastarnac se taie rondele si, alaturi de 4-5 buchetele de brocoli, 4-5 bc spanac inghetat, se pun la calit intr-o lingura de ulei si putina apa, pana e gata morcovul.


Separat, se caleste in ulei de masline o ceapa mica si un usturoi tocate marunt, dupa care se adauga o cana cu orez si un pahar cu vin alb (sau vin alb amestecat cu supa de legume)si se lasa sa fiarba. Cand este gata, se adauga legumele calite, 10-15gr unt si se mai lasa pe foc 2-3 minute dupa care se potriveste de sare si piper si se consuma imediat.



Pofta mare!



duminică, 4 septembrie 2011

Friptura cu rosii coapte si sos de iaurt



Aveti nevoie de o pulpa puidoua rosii, trei buchetele brocoli, un iaurt mic (145gr), doi catei usturoi, sare, piper si patrunjel.

Pulpa de pui se condimenteaza si se prajeste in tigaie (o varianta mai light ar fi la cuptor). Eu am ales varianta mai rapida, am cumparat-o deja rotisata.
Intr-o tava se pun si se dau la cuptor pentru 20 min rosiile si brocoli. Cand sunt gata se decojesc rosiile si se aseaza legumele langa friptura.

Sosul se realizeaza amestecand un iaurt mic, patrunjelul tocat si cateii de usturoi pisati. Il folosesc mereu la fripturi deoarece e usor de facut si gustos in acelasi timp.
Pofta buna!



sâmbătă, 3 septembrie 2011

Supa crema de morcovi si portocale





Pentru gusturi mai exotice am incercat aceasta supa crema cu portocale, care a iesit mai buna decat ma asteptam :D


4 morcovi, jumatate dintr-o portocala mai mare, 3 catei de usturoi si cimbru se pun la fiert. Dupa ce au fiert se paseaza, se pune 1 lingura de smantana, se mai lungeste, dupa dorinte, cu zeama in care au fiert si se mai lasa pe foc 5 minute.


Se poate completa cu niste crutoane trase-n unt.